Film 5, Bok 1

Film 5 i bok 1 är fotograferad påskdagen - annandag pingst 1956.

Annerstad

Kanske besökte morfar Annerstad kyrka ofta, eller så var det bara väl valda tillfällen. Han tog i alla fall en del kort där på den här filmen. Och vad är en kakpåseutdelning? Skedde det varje söndag? Är det likvärdigt med kyrkkaffe?
Bok 1, Film 5, Foto 32 "Kyrkbacken i Annerstad"
Bok 1, Film 5, Foto 35 "Kakpåseutdelning i Annerstad"
Bok 1, Film 5, Foto 37 "Söndagskolbarn i Annerstad"
Bok 1, Film 5, Foto 38 "Annerstad från Åbron"

Kakkalas

Om tjejerna hade haft lite andra kläder på sig och varit några år äldre så kunde fotot varit taget idag. Det är inne med kakor, att leva lantligt, att dricka kaffe ur små söta koppar med blommor på. Här dricks det i och för sig saft. Fotot är taget i min mammas hus och jag vet inte vem flickan längst till höger är.
(Moster Evelyn har berättat att flickan längst till höger är Evelyns barndomskompis Ann-Lis.)
Bok 1, Film 5, Foto 31 "Ungarna sitta i verandan och dricka saft"

Schack

Jag vet inte om morfar spelade schack eller om han bara såg en fin komposition att ta bild på.
Jag gillar bilden. Det komme in fint ljus från fönstret och spelaren är mitt uppe i ett drag. Det händer något.
(Min moster Evelyn har precis berättat att morfar spelade schack men att han inte hade så många att spela mot. Tydligen så försökte han lära Evelyn, men deras tålamod räckte inte riktigt till...)
Bok 1, Film 5, Foto 34 (?) "Schackbräde" (Det togs många kort på schackbrädet).

Far och dotter i naturen

Min morfar var väldigt intresserad av naturen med allt vad det innebar. Att gå i skogen, att gå på ängarna..
Här har han tagit med sig dottern Evelyn ut på promenad.
Bok 1, Film 5, Foto 20 " Evelyn står på hallarna"
Bok 1, Film 5, Foto 23 "Evelyn står i ett skogsnår"

I gödselstacken

Bara tanken att min morfar har burit med sig stativet och kameran till gödselstacken (!) får mina fotosinnen att le. Det är ju de här fotona som är så roliga att se - livet på gården! Det är mormor och morfar som jobbar i gödselstacken.
Bok 1, Film 5, Foto 18 "Signe lastar gödsel", Foto 19 "Signe lastar gödsel", Foto 17 "Signe och jag lastar gödsel"

Äppelpaus

Längst till höger sitter min mormor Signe. I soffan sitter min mamma Iris. De verkar ha en liten fruktstund. Om man tittar noga till vänster i bilden ser man att bordet har en stark krökning uppåt, och Iris ansikte är lite vridet. Morfar har fått till en inte så fin linseffekt där linsen vrider motivet.
Jag tror att det är följande foto: Bok 1, Film 5, Foto 3 " Signe och Ella i Nöttja"

Man kan ju inte annat än skratta...

... åt denna bild! Ett skrynkligt lakan är upphängt och framför det har man placerat en badbalja med stackars Renée i, som får bada inför öppen publik. Men hon verkar inte misstycka, ser snarare ut som att han hon har brustit ut i sång. Hon kanske var en liten teaterapa som barn!
Bok 1, Film 5, Foto 8 "Renée står i en badbalja"

Film 4, Bok 1

Film 4 i bok 1 är fotograferade julen 1955-trettondagen 1956.

Släktkalas

Jag vet inte var fotot är taget. Men jag vet att det är min mamma och hennes systrar, deras kusiner och faster Svea.
Bk 1, film 4, Foto 36 "Svea med småungarna"

Torghandel i Ljungby

Jag har inte varit i Ljungby tillräckligt många gånger för att veta att det här är i Ljungby. Men tack vare morfars märkning av alla foton så vet jag det!
(Moster Evelyn som fortfarande bor i Ljungby har berättat att bilden är från "Det gamla torget", där det idag finns en ful parkering framför Terazza.)
Bok 1, Film 4, Foto 33 "Kommers på Ljungby torg"

Renée

Den är suddig, men jag gillar bilden! Hade önskat att det fanns en skarp bild, men vad kan man begära? Morfar hade ju ingen aning om hur bilden skulle bli. Inte efter timmar i mörkerrummet på vinden. Det kanske inte ens är morfar som har tagit bilden...
Bok 1, Film 4, Foto 32 "Renée poträtt"

Evelyn

Detta är min moster Evelyn som gärna är med på bild verkar det som. Kan det vara pga den tappade tanden som fotot tas? Kanske ska höra med henne... :)
Bok 1, Film 4, Foto 31 "Evelyn poträtt"

Generationsboende

Min morfar tog något ofrivilligt över sina föräldrars gård med allt vad det innebar. Huset byggdes om så att hans mamma och pappa kunde bo kvar hemma sina sista år. Jag tror på generationsboende. Barn behöver fler trygga vuxna än sina föräldrar och tänk vad mycket kunskap man kan föra vidare på ett "enkelt" sätt. Fördelarna på andra hållet är väl ganska uppenbara. Vad härligt att få vara nära sina barn och barnbarn och få den vård som man är värd efter ett hårt, slitsamt, (och förhoppningsvis roligt!) liv. Klart att det innebär en del problem också, men i längden vinner fördelarna.
På bilden syns min mamma Iris med sina två småsystrar och deras farfar.
Bok 1, Film 4, Foto 25, "Far med småungarna"

Morfars far

En ganska stel bild på ett födelsedags"barn"(?). Man kan ju anta att han fyller år, men jag har egentligen ingen aning. En blombukett från den blomrika trädgården och ett par starka lampor får utgöra studiomiljön. Man kan sen den starka lampan speglas i fönstret.
Bok 1, Film 4, Foto 21 "Far med en blomvas"

Något händer

Ju mer jag tittar på den här bilden blir jag mer och mer nyfiken på vem som har tagit bilden och vad Renée egentligen tittar på. Är det morfar som har satt sig på huk och knäppt bilden, eller är det någon av de äldre systrarna som har fått tag på kameran? Varför tas bilden? Är Renée uppklädd inför någon tillställning? Finkappan? Och vad är det egentligen som hon tittar på. Är det någon som medvetet vill ha hennes uppmärksamhet? Det är synd att bilden är lite suddig.
Bok1, Film 4, Foto 11 "Renée bakåtlutad mot en säng"

Folke spelar fiol

Detta är min morfas bror Folke. Jag har ingen aning om han kunde spela fiol. Antagligen kunde han det, då jag inte kan minnas att någon i min mammas familj kunde det. Det är väl inget mästarfoto, men på något sätt gillar jag ändå kompositionen med en avhuggen kropp och starka skuggor. Jag kan inte riktigt förstå varför han valde att hugga av kroppen (och fiolen!). Men jag är egentligen inte ens säker på om det är morfar som har tagit fotot. Men troligtvis är det han.
Bok 1, Film 4, Foto 2 "Folke spelar fiol"

RSS 2.0